Geachte gemeenteraadsleden,

U bekleedt een bijzondere positie binnen ons lokaal bestuur. Als gekozen volksvertegenwoordigers draagt u de verantwoordelijkheid voor drie kerntaken:

  1. Volksvertegenwoordiging – U vertegenwoordigt de belangen van alle inwoners van de gemeente Roosendaal. Dat betekent dat u luistert naar signalen uit de samenleving, contact onderhoudt met burgers en hun zorgen serieus neemt.

  2. Kaderstelling – U stelt het beleid en de kaders vast waarbinnen het college van burgemeester en wethouders moet opereren. U bepaalt hoe gemeenschapsgeld wordt besteed en welke prioriteiten de gemeente stelt.

  3. Controle – U ziet erop toe dat het college het vastgestelde beleid op een juiste manier uitvoert. U stelt kritische vragen, evalueert resultaten en grijpt in waar nodig.

Voor deze taken ontvangt u, in een gemeente van de omvang van Roosendaal, per 1 januari 2025 een maandelijkse vergoeding van €1.612,85, vermeerderd met een onkostenvergoeding van €215,94. Daarvoor wordt een inzet verwacht van gemiddeld 16 tot 20 uur per week.

Indien de gemeenteraad zijn taak serieus, onafhankelijk en consciëntieus had uitgevoerd, zou de huidige bestuurscrisis in Roosendaal zich waarschijnlijk niet in deze omvang hebben kunnen ontvouwen. Wat de burger nu ziet, is een raad die zich vooral bezighoudt met interne verdeeldheid, partijhopgedrag en onderlinge animositeit — terwijl de kerntaken van vertegenwoordiging, kaderstelling en controle steeds verder uit beeld verdwijnen.

Op 16 april 2025 heb ik u per e-mail benaderd met het verzoek om spreekrecht. In die mail schreef ik onder meer:

"Onderdeel van de afspraken met mij was een geheimhoudingsplicht. Ik heb hierin toegestemd alhoewel het uiteraard heel erg vreemd is. Een overheid is gebaat bij transparant bestuur, burgers behoren te weten waar het belastinggeld aan besteed wordt en ambtenaren die niet integer gehandeld hebben zouden hierop gewezen moeten worden."

En verder:

"Nu mijns inziens uw gemeente zich weer niet houdt aan de gemaakte afspraken wil ik u e.e.a. wat nader toelichten, en daarna vragen of u burgemeester Buijs en de wethouders wilt vragen mij van de geheimhoudingsplicht te ontslaan."

Op deze oproep heb ik slechts van één raadslid een reactie ontvangen. Het betrof een reactie van een telefoon waarop ik verder niets gehoord heb nadat ik hem op handelen van een kantoorgenoot van hem gewezen heb. Eerder heb ik u ook al vragen gesteld over deze kwestie, zodat u met kennis van zaken kon handelen. Niemand van u heeft ooit inhoudelijk gereageerd.

Het wekt bij mij de indruk dat binnen de gemeente Roosendaal sprake is van een bestuurscultuur waarin risicomijdend gedrag de norm is geworden. Kritische vragen worden vermeden, spanningen worden gladgestreken en stilzwijgen is de veilige standaard. Integriteit is een woord dat men graag in de mond neemt, maar zelden in daden omzet. De gemeenteraad lijkt hierin mee te bewegen: in plaats van een controlerend orgaan, functioneert u als loyale begeleider van het college. Rituele instemming heeft de plaats ingenomen van democratische tegenmacht.

Ik nodig u uit om via www.openbrieven.com nader kennis te nemen van mijn standpunten en van de reden waarom een geheimhoudingsplicht in deze context onacceptabel is. Ik verzoek u nogmaals: stel de vraag aan de burgemeester of hij bereid is mij van die plicht te ontslaan, en geef blijk van het feit dat u uw rol als volksvertegenwoordiger serieus neemt. Vraag hem eveneens inhoudelijk te reageren op de vragen die ik heb gesteld.

U heeft de middelen, het mandaat en de vergoeding om op te komen voor transparantie en rechtvaardigheid. Gebruik ze.

Met vriendelijke groet,

Bart Nibbering

 

Update d.d. 18-04-2025: Geen enkele reactie ontvangen, ook niet van de individuen die al heel lang weten waar het over gaat, en nooit of te nimmer enige belangstelling getoond hebben. Ik ga ervan uit dat burgemeester Buijs mijn geheimhoudingsplicht gaat opheffen, daarna kunt u een groot aantal brieven verwachten richting ambtenaren en gemeenteraadsleden zodat u als kiezer weet wie er in moeilijke tijden voor u opkomt, en wie er systematisch de andere kant op kijkt en een burger met een reëel probleem negeert. En ik stel slechts normale, beleefde vragen onderbouwd met objectief bewijs van handelen van ambtenaren. Morgen kan het u overkomen als burger!